Τα όρη της Ηπείρου για αιώνες έκρυβαν και προστάτευαν ένα μοναδικό πολιτισμικό τοπίο, όπου κοινότητες με διαφορετικές γλωσσικές ταυτότητες ζούσαν, δημιουργούσαν και μοιράζονταν τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής.

Σήμερα η παιδεία που προσφέρεται στα παιδιά μας έχει βελτιώσει θεαματικά το επίπεδο γλωσσομάθειας.  Οι σύγχρονοι κάτοικοι των Ιωαννίνων μιλούν με εξαιρετική ικανότητα ευρωπαϊκές γλώσσες όπως αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Οι τοπικές όμως γλώσσες δεν είχαν ανάλογη τύχη.  Ποτέ δεν είχαν την προώθηση που είχαν οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές γλώσσες.  Ποτέ δεν διδάχθηκαν στο σχολείο.

Η Ελένη Ποιμενίδου δεσμεύεται ότι ως βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων θα προωθήσει την διδασκαλία στο σχολείο των τοπικών γλωσσών και ιδιωμάτων που μιλιούνται στον τόπο μας.

Μία τέτοια προσπάθεια, βέβαια, δεν μπορεί να «αναστήσει» γλώσσες και ιδιώματα που χάνονται γιατί αλλάζει ο τρόπος ζωής μας.  Μπορεί όμως να μας εξοικειώσει με την άγνωστη γλωσσική μας παράδοση και τις γλωσσικές παραδόσεις των συμπολιτών μας, όπως η βλάχικη γλώσσα, η γλώσσα και τα ιδιώματα της Εβραϊκής κοινότητας, η ποντιακή διάλεκτος και οι τοπικές διάλεκτοι και ιδιώματα σε όλη την Ήπειρο.

Η Ελένη Ποιμενίδου έχει εμπειρία στη διδασκαλία που ξεπερνά τα 40 χρόνια, από τα οποία τα 35 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.  Καταλαβαίνει την αξία που έχει η γλώσσα κάθε τόπου για κάθε πολίτη.  Σε θέματα εκπαίδευσης δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι η πιο κατάλληλη για να μας εκπροσωπήσει.  Δεν δέχεται πιέσεις από άλλα συμφέροντα γιατί δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.

Στις 4 Οκτώβρη, έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε την Ελένη Ποιμενίδου με την ψήφο μας. Να στηρίξουμε την προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για τους πολιτισμούς του τόπου μας και να βοηθήσουμε τους άλλους να μας κατανοήσουν καλύτερα. Θα αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί;

Η Ελένη Ποιμενίδου είναι ανεξάρτητη υποψήφια βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων.  Θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των πιθανών συνεργασιών του με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους.

Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Έχει διδάξει για πάνω από 40 χρόνια τη Γαλλική σε Έλληνες και Γάλλους ως ξένη και μητρική γλώσσα.  Για 35 χρόνια δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γαλλική Γλώσσα και Πολιτισμό.  Αρκετοί φοιτητές της, οι οποίοι δεν γνώριζαν καθόλου γαλλικά, κατάφεραν στο πανεπιστήμιο να αποκτήσουν το επίπεδο για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.  Για κάποιους φοιτητές από αγροτικές οικογένειες τα μαθήματα αυτά ήταν η μοναδική τους ευκαιρία να μάθουν γαλλικά πανεπιστημιακού επιπέδου.

Bookmark and Share

Comments are closed.