Μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όμως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κυβερνήσει με τους όρους και την βούληση των πολιτών και όχι με τους όρους του κομματικού του μηχανισμού.

Η Ελένη Ποιμενίδου διεκδικεί μία θέση στην Βουλή ώστε να ασκήσει τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα δώσει μεν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θέλει να εμπλέκεται στους κομματικούς του μηχανισμούς.

Όχι μόνον στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε όλα τα κόμματα, τα άτομα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο επιλέγονται με βάση την αφοσίωση και την πίστη που έχουν δείξει στο κόμμα. Έτσι, η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο είναι ένα είδος επιβράβευσης της πίστης και της αφοσίωσής τους στους κομματικούς μηχανισμούς.

Οι υποψήφιοι δεν διαλέγονται βάσει των ικανοτήτων τους να εκπροσωπήσουν τους πολίτες, ούτε βάσει της αφοσίωσής τους στο Σύνταγμα και στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Η υποψηφιότητα της Ελένης Ποιμενίδου βασίζεται στην ανεξαρτησία της από τους δεσμευτικούς κομματικούς μηχανισμούς.

Ζητά από τους πολίτες να την επιλέξουν για την ικανότητά της να εκπροσωπήσει αυτούς και όχι τους κομματικούς μηχανισμούς.

Θα στηρίξει μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Κάθε κόμμα έχει, βέβαια, το δικαίωμα να έχει διάφορες κομματικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτές όμως οι διαδικασίες είναι στην ουσία άτυπες και εξαρτώνται από το κάθε κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι τώρα πια οι διαδικασίες του είναι δημοκρατικές και μπορούν να λάβουν αποφάσεις για το καλό της χώρας.

Αντίθετα, η Ελένη Ποιμενίδου πιστεύει ότι οι αποφάσεις που επηρεάζουν κάθε πολίτη της χώρας πρέπει να βασίζονται σε θεσμούς όχι κομματικά εξαρτώμενους αλλά συνταγματικά καθιερωμένους. Τέτοιος θεσμός είναι η Βουλή των Ελλήνων.

Όσοι στηρίζουν την Ελένη Ποιμενίδου στηρίζουν μία αντιπροσώπευση συμμετοχική όπου πολίτες όπως η Ελένη Ποιμενίδου εκλέγονται από τους συμπολίτες τους για να τους αντιπροσωπεύσουν.

Τα κόμματα προτείνουν μία αντιπροσώπευση συντεχνιακή. Όσοι είναι πιστοί και υπάκουοι στις κομματικές συντεχνίες αναδεικνύονται ως υποψήφιοι και πλασάρονται στους πολίτες ως οι σοφοί που θα αποφασίσουν για την τύχη των πολιτών. Έτσι, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ατόμων που στην ουσία όσο και αν διαφέρουν πολιτικά και προσωπικά μοιάζουν καταπληκτικά ως προς τις αντιλήψεις για την αντιπροσώπευση των πολιτών.

Έτσι δεν είναι περίεργο που:

• Η Ελένη Ποιμενίδου δεσμεύτηκε με γραπτή και προφορική δήλωση ότι θα στηρίξει μία προοδευτική κυβέρνηση.
Οι άλλοι υποψήφιοι δεν έκαναν τέτοια δήλωση που σημαίνει ότι θα κάνουν ό,τι τους πει το κόμμα και ίσως έχουμε άσχημες εκπλήξεις. Αν διαγραφούν από το κόμμα μπορούν να στραφούν εναντίον του.
• Οι άλλοι υποψήφιοι αφήνουν ανοιχτό τί θα κάνουν σε αντίθεση με την Ελένη Ποιμενίδου που δεσμεύθηκε ότι η θέση της είναι σταθερή στην συνεργασία που έχει προαναγγείλει.
• Όσοι ψηφίζουν την Ελένη Ποιμενίδου ξέρουν ότι η ψήφος τους δεν θα στραφεί εναντίον τους, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους αβέβαιους και ασταθείς καιρούς που όλα είναι ρευστά, αν όχι υπό ρευστοποίηση.

Η Ελένη Ποιμενίδου δεν έχει αρχηγό σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους. Οι άλλοι υποψήφιοι μπορούν να επικαλούνται την απόφαση του «Αρχηγού» εις βάρος των πολιτών.

Σε αντίθεση, η Ελένη Ποιμενίδου λογοδοτεί απ’ ευθείας στους πολίτες.

Γίνεται φανερό, ακόμη και από τους εν ενεργεία βουλευτές, ότι οι δηλώσεις τους δεν εκφράζουν τις επιθυμίες των πολιτών που εκπροσωπούν αλλά είναι ανακοινώσεις του αρχηγού τους προς τους πολίτες.

Δηλαδή, μεταξύ της εκπροσώπησης των πολιτών ή του αρχηγού, οι βουλευτές επιλέγουν να εκπροσωπήσουν τον αρχηγό μπροστά στους πολίτες.

Οι άλλοι υποψήφιοι βουλευτές στέκονται εκ του ασφαλούς πίσω από τα φυλλάδια του κόμματος. Δεν καταθέτουν τους προβληματισμούς τους και ποιες είναι οι ιδέες που θα φέρουν βελτιώσεις στην ιδιαίτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Παρόλο που η Ελένη Ποιμενίδου θα στηρίξει μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει επιπλέον και τις δικές της προτάσεις τις οποίες θα στηρίξει στο Κοινοβούλιο.

Η Ελένη Ποιμενίδου είναι ανεξάρτητη υποψήφια βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων.  Θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των πιθανών συνεργασιών του με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους.

Bookmark and Share

Comments are closed.