Οι επικείμενες τοπικές εκλογές ίσως για πρώτη φορά θέτουν τόσα διλήμματα στους πολίτες.  Τι θέλουμε στ’ αλήθεια για τον τόπο μας;  Θέλουμε τα Γιάννενα να γίνουν επιτέλους ένας οικονομικός και πολιτισμικός πόλος ή να παραμείνουν κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων των δυτικών Βαλκανίων;  Θέλουμε πραγματική ανάπτυξη ή μας αρκεί η σημερινή κατάσταση που βασίζεται σε εμπρησμούς των μοναδικών σε ομορφιά δασικών τοπίων της Ηπείρου και σε κατεδαφίσεις διατηρητέων κτηρίων;

Οι σημερινές τοπικές αρχές έκαναν εξαιρετικό έργο και υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμά τους.  Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα.  Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αν αναλογιστούμε ότι πάνε όλο και πιο δεξιά.  Εξυπηρέτησαν στο έπακρο το πολιτικό περιθώριο αφήνοντας τους πολίτες έκπληκτους και σε πολύ δύσκολη θέση.  Οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι για να αποπληρώσουν οι σημερινές αρχές τις παλιές τους υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν πια αρκετές δασικές εκτάσεις για κάψιμο.  Δεν υπάρχουν πια άλλα διατηρητέα που θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν.  Δεν χρειάζονται άλλες διευκολύνσεις για έμμεσο και εύκολο πλουτισμό.  Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ήπειρο να βυθιστεί στο σκοτάδι της αμάθειας και του ύποπτου χρήματος.  Δεν πρέπει η Ήπειρος να γίνει αποδέκτης τεχνητής καθυστέρησης.

Οι εκκλησιαστικές περιουσίες δεν πρέπει να είναι στο στόχαστρο του Δήμου.  Η Εκκλησία και ο Δήμος είναι χώρια οντότητες που πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και να χαίρουν την προστασία που αυτό τους παρέχει.  Οι μεταβιβάσεις εκκλησιαστικών περιουσιών σε άλλους φορείς με δικαιολογία το όφελος των δημοτών δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ανεξιθρησκίας.  Τα οικονομικά προβλήματα του δήμου μας δεν προέκυψαν από την κακοδιαχείριση των κληροδοτημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων αλλά από την αδυναμία της αντιπολίτευσης και των δημοτών να ελέγξουν αποτελεσματικά την δημοτική αρχή.

Είναι πια καιρός να θυμηθούμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των ορεσίβιων Ηπειρωτών που στήριξαν τον τόπο τους σε δύσκολα χρόνια.  Είναι πια καιρός ο Δήμος να βασίζεται στα δικά του οικονομικά όρια.  Είναι πια καιρός οι προοδευτικοί πολίτες να απαιτήσουν μία πολιτική πλήρους ανεξιθρησκίας.

Οι εκλογές της Κυριακής δεν με αφήνουν αδιάφορη.  Με αφήνουν όμως ελεύθερη και ανεξάρτητη από κομματικούς συσχετισμούς να γνωστοποιήσω στους συμπολίτες μου την γνώμη μου σχετικά με τις υποψηφιότητες που θεωρώ ότι ξεχωρίζουν:

Για τον Δήμο Ιωαννιτών

Ο Φίλιππας Φίλιος ενδιαφέρεται για τα Γιάννενα.  Τα έργα που έκανε ως δήμαρχος άντεξαν στον χρόνο και βοηθούν τους πολίτες να αγαπήσουν την πόλη τους και να μην την βλέπουν ως ένα εμπόδιο στην ζωή τους.  Τα έργα των μεταγενέστερων δημάρχων ήταν σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικά και εφήμερα.  Δεν ήταν για να βοηθήσουν τους πολίτες να ζήσουν καλύτερα αλλά για να τους εντυπωσιάσουν προσωρινά.

Η γνώση του για τις ανάγκες της πόλης μας και των πολιτών της είναι μοναδική.  Το αναγνωρίζουν ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι και ας διαφωνούν με τις προτεινόμενες πολιτικές του.  Η αγάπη του για τα Γιάννενα εξόργισε αρκετές φορές τους αντιπάλους του που τον χαρακτήρισαν γραφικό.  Ο κ. Φίλιος αξίζει την στήριξή μας για να μπορούμε να περπατούμε σε μία πόλη που την νιώθουμε δική μας, που νιώθουμε ότι μας ανήκει και της ανήκουμε.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι συμβατός με τις ανάγκες του καιρού μας και της Ηπείρου.  Η περιβαλλοντολογική του αντίληψη είναι πολύτιμη για μία περιοχή σαν την Ήπειρο που είναι πλούσια σε νερά, δάση και ακρογιαλιές αξεπέραστης ομορφιάς.  Μπορεί να διαχειριστεί μία ανάπτυξη για την Ήπειρο χωρίς ανεξέλεγκτο περιβαλλοντολογικό κόστος.

Τα σημεία όπου η θάλασσα εναγκαλίζεται την στεριά όπως οι ακτές του Ιονίου, τα αμιγή δάση που ποτίζονται από φαράγγια και ύδατα που περιελίσσονται γύρω από το βουνό όπως στα Πράμαντα είναι ανεκτίμητης ομορφιάς όχι μόνον για τους Ηπειρώτες αλλά και για όλον τον κόσμο, είναι μία φυσική κληρονομιά της Γης.  Τη Γη την σεβάστηκαν οι πρόγονοί μας, πρέπει να την σεβαστούμε κι εμείς.  Ο κ. Παπαδημητρίου είναι κατάλληλος για να κατανοήσει και να διαχειριστεί αυτή την κληρονομιά ως Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Η οικολογική συνείδηση και η κοινωνική προσφορά είναι αρετές των καιρών που ζούμε.  Ο κ. Παπαδημητρίου έχει αυτές τις συμπεριφορές σε βαθμό που οι πολιτικοί του αντίπαλοι πέρα από όσα υπόσχονται δεν μπορούν να τον ανταγωνιστούν με ίσους όρους.  Η ψήφος μας σήμερα ίσως φανεί η πιο καλή πυρασφάλεια για τον τόπο που αγαπάμε.

Bookmark and Share

Comments are closed.